Prikazujemo stvarne uštede nakon energetske obnove zgrada

 

Energetska obnova predstavlja najveći potencijal za uštedu energije u postojećim višestambenim zgradama. To je istovremeno prilika kojom suvlasnici dobivaju i temeljitu estetsku i funkcionalnu modernizaciju, veću udobnost boravka u prostoru zimi i ljeti te povećanje tržišne vrijednosti nekretnine, dok se uložena investicija vraća kroz uštedu energije. Smanjenje potrošnje energije energetskom obnovom suvlasnicima pruža i dodatnu sigurnost u pogledu budućih poskupljenja cijene energenata.

U Hrvatskoj kao u i cijeloj Europskoj uniji gotovo 50% konačne potrošnje energije upotrebljava se za grijanje i hlađenje, od čega 80% u zgradama. Europa nastoji na različite načine reducirati emisije štetnih plinova i usporiti klimatske promjene, a za to je ključan sektor energetike. Provedba programa energetskih obnova, a posebno obnova stambenih zgrada, implicira smanjenje emisije CO2, nova zapošljavanja, povećanje sigurnosti opskrbe energijom, povećanje tržišne vrijednosti nekretnina te poboljšanje uvjeta stanovanja.

Predstavljamo primjere dobre prakse energetske obnove višestambenih zgrada te ostvarene uštede u režijskim troškovima, kao i poboljšanje kvalitete svakodnevnog života u obnovljenim domovima.

 

Višestambena zgrada u Zagrebu, izgrađena 1967. godine

-ukupna površina 6 200 m², 68 stambenih jedinica,

ukupna vrijednost projekta energetske obnove – 4.148.184,54 kuna,

– iznos koji su sufinancirali suvlasnici – 1.820.125,81 kuna,

-mjesečni iznos pričuve – 4,30 kuna/m², ušteda u toplinskoj energijii za grijanje iznosi 67%!

-povećana je tržišna vrijednost svih stanova

 

 

Izvor: gskg

 

 

 

Višestambena zgrada u Zagrebu, izgrađena 1967. godine

-ukupna površina 4 609 m², 53 stambene jedinice,

ukupna vrijednost projekta energetske obnove – 4.057.497,52 kuna,

– iznos koji su sufinancirali suvlasnici – 2.168.889,41 kuna,

-mjesečni iznos pričuve – 6,50 kuna/m², ušteda u toplinskoj energiji za grijanje iznosi 72%!

-povećana je tržišna vrijednost svih stanova

 

 

 

 

Stanar zgrade u Zagrebu navodi sljedeće: “Naime, zgrada u kojoj živim jedna je od prvih u Hrvatskoj koja je 2014. godine napravila energetsku obnovu. Tada je sufinanciranje iznosilo 40 posto, a novac je osiguran iz nacionalnih izvora.

Fasada je opadala sa zgrade toliko da su morali zvati alpiniste da skidaju dijelove kako ne bi nekoga na cesti ubili. I onda je nešto prelomilo, nekoliko susjeda se ‘probudilo’ i shvatilo da tako više ne može. Organizirali su se i krenuli. Odlučili su energetski obnoviti zgradu s pomoću EU novca.”

 

Uspoređeni su iznosi računa za plin prije energetske obnove (2013. godina) i nakon energetske obnove (2015. godina).  Podsjetimo, tada je iznos sufinanciranja energetske obnove iznosio 40% bespovratnih sredstava, dok danas možete dobiti do 85% bespovratnih sredstava!

 

 

 

Izvor: Tin Bašić

Osim režijskih ušteda, prednosti su u poboljšanju kvalitete života, obnovljenoj nekretnini i posljedično – povećanju tržišne vrijednosti nekretnine u značajnoj vrijednosti u odnosu na vrijednost nekretnine prije obnove. Samim time, možete plasirati stan na tržište nekretnina i prodati ga po cijeni koja je prije energetske obnove bila nedostižna.

 

 

 

 

Ulica Kolarove Breze 10, 12 i 14

Višestambena zgrada je sagrađena kao privremeni smještaj za Zagrepčane čije su kuće stradale u poplavi 1964. godine. Pedeset godina kasnije, njezini suvlasnici odlučili su smanjiti izuzetno visoke račune i energetski obnoviti zgradu kako bi si podignuli kvalitetu života i tržišnu vrijednost vlastitog stana.

Radovi energetske obnove sufinancirani su od strane Europske unije iz EU fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014-2020”. Tada je stopa sufinanciranja bila 40% bespovratnih sredstava, dok je danas moguće ishoditi čak 80% bespovratnih sredstava!

“Obnovu smo planirali početi još prije tri godine, no čuli smo da će Fond davati subvencije pa smo malo pričekali.” – navodi Verica Osrečki, predstavnica suvlasnika. Dodala je da su stanari bili složni da se krene u obnovu jer su im računi za struju na koju ih se većina grije bili izuzetno visoki. “U zgradi su 33 mala stana od 24 kvadrata, ali zimi sam za struju plaćala i po 680 kuna. Obnova je počela u listopadu, a otkad je stavljen stiropor, stan gotovo da i ne trebam grijati.” Zbog visokih troškova za grijanje stanari se nisu bunili ni zbog povećanja pričuve sa 6 na 13 kuna.

 

 

 

EU fondovi
EU fondovi

 

Troškovi i radovi izvedeni energetskom obnovom

Energetska obnova zgrade obuhvaćala je:

  • toplinsku izolaciju stropova i zidova prema negrijanom prostoru;
  • toplinsku izolaciju vanjskih zidova;
  • zamjenu vanjske stolarije.

 

 

 

 

Energetskom obnovom zgrada je:

  • prešla iz energetskog razreda F u energetski razred B;
  • postignuta je ušteda u potrošnji energije od čak 79 %;
  • za suvlasnike to konkretno znači mjesečnu uštedu na troškovima energije od 5,80 kuna po m²;
  • troškovi pričuve su se povećali za 4,8 kuna po m²;
  • ukupna ušteda je 1 kuna po m² uz povećanje tržišne vrijednosti nekretnine za minimalno 10%!

 

 

 

Trošak energetske obnove iznosio je 624 tisuće kuna, a od EU fonda dobili su 40 %, tj. 242 tisuće kuna. Napomenimo još jednom da je tada stopa sufinanciranja bila 40% bespovratnih sredstava. Danas je moguće ishoditi čak do 80% bespovratnih sredstava za energetsku obnovu vlastite nekretnine!

 

 

Koliko me košta energetska obnova?

 

BONUS!

Za Vas smo kalkulator troškova energetske obnove. Unosom površine zgrade, tržišne vrijednosti stana i željenom vrstom obnove, jednim klikom možete dobiti rješenje.

Besplatno preuzmite kalkulator klikom na sliku.

 

 

 

Naše usluge uključuju vođenje cjelokupnog procesa energetske obnove po principu “ključ u ruke”:
angažiranje ovlaštenog projektanta,
konzultanta,
stručnog nadzora
i izvođača radova,
uz prikupljanje i provjeru cjelokupne dokumentacije te financijska i operativna kontrola cjelokupnog projekta.

 

Kontaktirajte nas već danas i pretvorite svoj dom u savršeno mjesto za život!