Solarni paneli

Želite solarne panele i da netko drugi odradi sve za Vas? Na pravom ste mjestu.

 

Prilikom gradnje ili obnavljanja nekretnine nužno je donijeti mnoge važne odluke. Odabirom solarnih panela činite velik korak prema energetskoj neovisnosti Vašeg doma.

Solarni paneli iznimno su učinkovit proizvod na tržištu, a namijenjene su proizvodnji električne energije koja je neizostavan dio svakodnevnog života.

Za svoj rad koriste beskonačno raspoložive besplatne obnovljive izvore energije – toplinsku energiju Sunca.

 

VAŽNO! Ako ste u 2023. instalirali solarne panele, u srpnju 2024. objavit će se Javni poziv za retroaktivno sufinanciranje te je moguće ostvariti povrat od 50% investicije, odnosno maksimalno do 6.000 €! Javite nam se za pripremu dokumentacije.

 

Solarni paneli
Solarni paneli

 

 

Solarni paneli omogućuju izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu i predstavljaju jedan od najboljih načina korištenja energije Sunca. Troškovi električne energije postaju sve značajnije opterećenje svakog prosječnog kućanstva.

U isto vrijeme, cijena solarnih panela bilježi konstantan pad posljednjih godina te u 2021. godini iznosi samo desetinu cijene iz 2009. godine. Garancija na solarne panele je 25 godina što znači da će Vam se investicija isplatiti više puta.

 

Dok solarni paneli pretvaraju solarnu energiju u električnu, sunčana elektrana je sustav koji proizvedenu električnu energiju iz svjetlosti Sunca predaje u elektroenergetski sustav i predstavlja jedan od najelegantnijih načina korištenja energije Sunca.

 

 

Kako funkcionira sunčana elektrana?

 

Proizvedenu električnu energiju koristite direktno za potrebe Vašeg kućanstva, a eventualni višak predajete u mrežu. Vaša je obiteljska kuća cijelo vrijeme spojena na mrežu i koristite električnu energiju u količini koja je potrebna kućanstvu.

 

 

Zašto instalirati sunčanu elektranu?

 

 • nema više računa za struju,
 • neovisni o fluktuaciji cijena na tržištu,
 • ukinut je PDV na instalaciju solarnih panela (štedite u startu 25%),
 • garancija na učinkovitost panela je 25 godina,
 • povrat investicije je u roku od 6 do 8 godina.

 

Rješavamo Vas muke u koracima do instalirane sunčane elektrane. Nudimo kompletna rješenja po principu “ključ u ruke”! Kontaktirajte nas već danas i postanite energetski neovisni.

 

 

Solarni paneli instalacija
Solarni paneli instalacija

 

Prema službenim podacima, na distribucijsku mrežu HEP-Operatora distribucijskog sustava na dan 31.1.2024. godine u Hrvatskoj je bilo priključeno 16.309 sunčanih elektrana ukupne priključne snage 482,65 MW (za primjer, proizvodnja nuklearne elektrane Krško je 730 MW).

 

Kolika snaga sunčane elektrane mi je potrebna?

 

Snaga se dimenzionira prema potrošnji kućanstva, financijskim mogućnostima korisnika, tehničkim ograničenjima na lokaciji (površina krova, zasjenjenje itd.). Za pokrivanje 80% potreba za električnom energijom godišnje, prosječnom tročlanom kućanstvu u unutrašnjosti Hrvatske potrebna je sunčana elektrana snage od 4 do 6 kW, a onom u Dalmaciji i na otocima potrebna je sunčana elektrana snage od 3 do 5 kW.

Hrvatska je među zemljama Europske Unije u kojima se najviše isplati ulagati u sunčane elektrane. Naime, zbog svoga geografskog položaja imamo visoku prosječnu godišnju osunčanost pa imamo i visoki solarni potencijal. Solarni paneli uz dodatne poticaje od države idealna su prilika za uštede i energetsku neovisnost.

 

 

Solarni paneli primjer
Solarni paneli primjer

 

Energetski neovisna kuća na otoku Cresu

 

Prikazujemo uspješnu priču s otoka Cresa.

Investitor je instalirao snagu sunčane elektrane od 6 kW.

Razlog tako jake sunčane elektrane je što se investitor grije i hladi na klima uređaje. Time je postignuta pasivna kuća jer investitor ima besplatno grijanje i hlađenje kao i besplatnu električnu energiju!

Cijena prikazane sunčane elektrane od 6 kW kreće se oko 9.000 €.

 

Koraci do vlastite elektrane – radimo sve za Vas!

 

 1. Informiranje i utvrđivanje Vaših potreba za električnom energijom,
 2. Informativan izračun jačine elektrane i cijene,
 3. Izlazak na teren,
 4. Izrada glavnog projekta sunčane elektrane,
 5. Podnošenje zahtjeva na HEP za mrežni priključak,
 6. Ishođenje elektroenergetske suglasnosti od HEP-a,
 7. Ugradnja sunčane elektrane,
 8. Ishođenje dozvole za trajni pogon,
 9. Puštanje u trajni pogon.

 

 

Koraci do vlastite elektrane
Koraci do vlastite elektrane
Solarni paneli 10 kW cijena

 

Za kategoriju kućanstva snage elektrane su najčešće u rasponu od 4 do 10 kW. Trošak elektrane po kW iznosi do 1.200,00 do 1.500,00 € (projektiranje, oprema, transport, puštanje u pogon, ispitivanje). Dodatni troškovi su zamjena brojila od strane HEP ODS 400,00 € te godišnji trošak održavanja.

Dakle, 10 kW će Vas koštati 15.000,00 €.

Cijena glavnog projekta koji je polazišna točka kreće se između 500 € – 600 €, a odobrenje HEP-a za mrežni priključak oko 400 €.

 

Što s nama dobivate?

 

 • svakom korisniku pristupamo individualno,
 • dobivate odgovor i telefonski poziv u roku 24 h bez iznimke,
 • naša usluga uključuje savjetovanje, projektiranje, prikupljanje dokumentacije, izvođenje montaže te puštanje elektrane u trajni pogon, tzv. “ključ u ruke” sistem,
 • 1.535 zadovoljnih korisnika,
 • 27.858 postavljenih panela u 2023. godini,
 • rad na području cijele Hrvatske.

Kontaktirajte nas već danas i postanite energetski neovisni!

 

Održano predavanje u Centru za razvoj i edukaciju
Održano predavanje u Centru za razvoj i edukaciju

 

Koliko električne energije godišnje proizvedu solarni paneli od 10 kW?

Proizvodnja varira ovisno na kojem se području Republike Hrvatske nalazite. Trenutno je najosunčanije mjesto u Republici Hrvatskoj grad Šibenik s 1.600 kWh godišnje proizvodnje električne energije po instaliranom kW. Pogledajte niže kartu osunčanosti Republike Hrvatske pa ćete moći unaprijed vidjeti koliko ćete proizvodnju električne energije imati na godišnjoj razini po instaliranom kW.

Prosječno je proizvodnja po instaliranom kW oko 1.200 kWh. Dakle, sunčana elektrane snage 10 kW će imati godišnju proizvodnju od 12.000 kWh.

 

 

 • Površina

  • Za proizvodnju 1kW električne energije potrebno je 6 četvornih metara prostora. Budući da je jedan modul (solarni panel) veličine 2 četvorna metra, stoga je za 1kW potrebno TRI modula (solarna panela) koji se prostiru na 6 četvornih metara.

 

Jedna prosječna sunčana elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala. Doprinesite očuvanju okoliša!

 

 

Karta osunčanosti Hrvatske
Karta osunčanosti Hrvatske

 

 

“To je ekvivalent smanjenja emisija 7,2 tona CO2 koji bi se emitirao da električna energija nije proizvedena od obnovljivog izvora energije.
Ako volite takve usporedbe i ako npr. imate dobro održavan automobil koji emitira 130-140g CO2 / km, na što morate dodati još cca 10g raznih emisija čestica koje nastaju zbog trenja guma o asfalt, to je kao da ste „kupili“ pravo na emisiju za 48.000 km (7,200/0,15) vožnje automobilom na benzin.”

 

 

Za koliko godina će se isplatiti investicija?

Solarna energija, osim što je ekološki prihvatljiva, financijski je dugoročno isplativa. Povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću u Hrvatskoj očekuje se kroz 6 do 8 godina, nakon čega sunčana elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit.

Povrat investicije se smanjuje ako uzmete u obzir poticaje pa Vam se investicija isplati nakon 3 do 4 godine! Ulaganje u sunčanu elektranu zaštita je od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti.  Time ono postaje još atraktivnije jer njime kućanstvo postaje neovisno i slobodno od promjena cijena na energetskom tržištu.

 

 

Koliko traje garancija na solarne panele?

Ako se i dalje pitati jesu li solarni paneli pametna investicija za Vas, vjerujem da će Vam sljedeće dati konačan odgovor.

Garancija na solarne panele je vrtoglavih 25 godina! Nakon 25 godina oni ne prestaju raditi, već imaju 84% učinkovitosti te i dalje proizvode električnu energiju samo u smanjenom kapacitetu.

Dakle, investicija Vam se isplati u roku od 6 do 8 godina, a ako ćete se prijaviti na poticaje, onda je povrat investicije smanjen na samo 3 do 4 godine.

Dobra financijska računica, zar ne?

 

 

Obnovljivi izvori energije
Obnovljivi izvori energije

 

Zanimljivosti o solarnoj energiji i solarnim panelima:

Solarni paneli mogu trajati više od 40 godina,

Nakon 25 godina imaju garantiranu učinkovitost od 84%,

Solarna energija je od 2017. godine najjeftiniji izvor energije na svijetu,

Za napajanje Zemlje sunčevom energijom, potrebno je 191.000 km2 solarnih panela,

U veljači 2023. broj sunčanih elektrana povećao se za 100% u odnosu na 2021., točnije Hrvatska ima 8.000 instaliranih sunčanih elektrana.

Hrvatska godišnje emitira otprilike 14.000.000-15.000.000 tona ugljičnog dioksida (CO2),

 

Naša usluga uključuje savjetovanje, projektiranje, prikupljanje dokumentacije, izvođenje montaže te puštanje elektrane u trajni pogon, tzv. “ključ u ruke” sistem. Kontaktirajte nas već danas i postanite energetski neovisni!
Vlasnik ste kuće ili (su)vlasnik zgrade ili proizvodnog pogona? Javite nam se