Energetska obnova

Prije i poslije energetske obnove
Prije i poslije energetske obnove
Želite li doći do energetske obnove višestambene zgrade bez muke i uz bespovratna sredstva od 80%? Nudimo Vam rješenje.

 

 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine redovito objavljuje Javne pozive za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Energetska obnova se sufinancira iz EU fondova, kao i iz nacionalnih sredstava, a cilj je dostići europsku razinu kvalitete višestambenih zgrada te smanjiti potrošnju energije u njima, a time i Vaše režijske troškove.

 

Javnim pozivom objavljenim 1. travnja 2022. osigurano je čak 300 milijuna kuna za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine će u siječnju 2024. godine objaviti novi Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada.
Alokacija od 98 milijuna € iz EU sredstava te 80 milijuna € iz nacionalnih sredstava ostvarenih od prodaje emisija CO2. Pripremite se uz nas na vrijeme!

 

Javni poziv energetske obnove obiteljskih kuća vrijedan 120 mil. € bit će objavljen krajem 2023., a prijave idu u I. kvartalu 2024. godine. Više o energetskoj obnovi obiteljskih kuća saznajte ovdje.

 

 

Prije i poslije energetske obnove
Prije i poslije energetske obnove

Što obuhvaća energetska obnova?

Energetska obnova obuhvaća:

  • Energetski pregled i energetsko certificiranje;
  • Izradu glavnog projekta energetske obnove kojim se dokazuje ušteda energije koja će se postići energetskom obnovom;
  • Povećanje toplinske zaštite ovojnice zgrade (vanjski zidovi – fasada, krov, zamjena vanjske stolarije);
  • Unaprjeđenje tehničkih sustava zgrade koji uključuju tehničku opremu za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu potrošne tople vode, sustav rasvjete te uvođenje sustava obnovljivih izvora energije (npr. solarni paneli, dizalica topline).

 

Koje imam sve mogućnosti obnove kod višestambene zgrade?

Sufinanciranje obuhvaća dvije mjere:

  • Integralna energetska obnova  uključuje jednu ili više mjera na ovojnici zgrade kojima se ostvaruje ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% u odnosu na stanje prije obnove. U principu, integralna energetska obnova znači povećanje toplinske zaštite ovojnice zgrade (vanjskih zidova, krova te zamjenu vanjske stolarije).

 

  • Dubinska obnova obuhvaća više mjera energetske obnove, a obvezno uključuje barem jednu mjeru na ovojnici zgrade uz mjere vezane uz tehničke sustave. Dubinska obnova zahtijeva postizanje ušteda od najmanje 50% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH.nd) i najmanje 50% primarne energije (Eprim) na godišnjoj razini.
    U principu, dubinska obnova znači povećanje toplinske zaštite ovojnice grade (vanjskih zidova, krova te zamjenu vanjske stolarije) povezanu s ugradnjom OIE.

 

Energetska obnova – koji je iznos sufinanciranja?

Iznos sufinanciranja energetske obnove za izvođenje radova i materijal (izvođači) je od 60% – 80% bespovratnih sredstava.
Za ostale sudionike energetske obnove poput projektanta, energetskog certifikatora, konzultanta, stručnog nadzora i dr., ostvaruje se sufinanciranje od 85% bespovratno!
Dakle, konzalting usluge sufinanciraju se s 85% bespovratnih sredstava. To Vam smanjuje stres oko pripreme dokumentacije, angažiranja sudionika energetske obnove i same prijave na Javni poziv. 

 

 

Koji su uvjeti za prijavu na energetsku obnovu?

Odluku o sklapanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambenu zgradu donose (su)vlasnici zgrade. Odluka se donosi temeljem natpolovične većine glasova prema veličini (su)vlasničkih dijelova. Dakle, nije jednakovrijedan glas suvlasnika koji ima stan od 30 m2 ili od 100 m2.

Izrada glavnog projekta od strane projektanata kojim se mora dokazati da će poduzete mjere energetske obnove rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje od najmanje 50% i godišnje primarne energije od najmanje 30% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Bitno je za napomenuti da je glavni projekt uvjet za uspješnu prijavu na Javni poziv i donosi 75% bodova na Javnom pozivu! Njegova izrada traje 5 mjeseci pa je potrebno krenuti prije samog Javnog poziva.

Prijavitelj je dužan u prijavi na Javni poziv energetske obnove priložiti važeći energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu ne starije od 2014.

 

Rješavamo Vas muke u pripremi, organizaciji i provođenju energetske obnove. Nudimo kompletna rješenja po principu “ključ u ruke”.

 

Održano predavanje o bespovratnim sredstvima u centru Grabi
Održano predavanje o bespovratnim sredstvima u centru Grabi

Koliko me košta energetska obnova?

Za Vas smo izradili tablicu u kojoj unosom bruto površine  s lakoćom možete izračunati troškove cjelokupne energetske obnove zgrade, kao i udio sufinanciranja suvlasnika koji se kreće od 20%-40% ovisno o vrsti energetske obnove. Uz to, uključen je i tržišni porast vrijednosti nekretnine koji iznosi minimalno 15% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Otvoriti tablicu klikom na: Kalkulator troškova obnove 2023.

Isplati li se energetska obnova?

Više o iskustvima građana nakon provedene energetske obnove pogledajte na ovom linku.

Sufinanciranje je real deal, uštede u energiji zgrade su vidljive na računima, a njezina tržišna vrijednost poveća se za minimalno 15% u odnosu na stanje prije energetske obnove. Navedeni iznos povećanja tržišne vrijednosti dvostruko premašuje iznos cjelokupne energetske obnove zgrade.

 

Rješavamo Vas muke u pripremi, organizaciji i provođenju energetske obnove. Nudimo kompletna rješenja!
Naše usluge uključuju vođenje cjelokupnog procesa energetske obnove po principu “ključ u ruke” : angažiranje projektanta, energetskog certifikatora, stručnog nadzora i izvođača radova, uz prikupljanje sve potrebne dokumentacije te financijska i operativna kontrola cjelokupnog projekta.
Vlasnik ste kuće ili (su)vlasnik zgrade ili proizvodnog pogona? Javite nam se