Energetska obnova – iskustva suvlasnika zgrada

Bespovratna sredstva za energetsku obnovu su se dodatno povećala! Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 2015. godine objavljuje Javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Energetska obnova –  moguće je uštedjeti čak 67% energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini! S obzirom da prosječna starost višestambenih zgrada u Republici Hrvatskoj iznosi 49 godina, provedbom mjera energetske obnove, višestambene zgrade najčešće prelaze iz energetskog razreda E u energetski razred B.

 

 

Vincent iz Kastva 4, Zagreb

 

Prije prijave na Javni poziv za energetsku obnovu Vaše zgrade, za Vas smo provjerili kakva su iskustva onih koji su svoje višestambene zgrade već obnovili:

 

“Naš neboder ima 64 stana na 16 katova. Kada sam čula za Javni poziv na energetsku obnovu, zainteresirala sam se i tako smo počeli vrtjeti tu priču. Već godinu dana uživamo, ponosni smo što smo uspjeli to napraviti, dobiti tako velika sredstva…Meni se grijanje na pola prepolovilo te smo zahvaljujući Europskoj uniji jako dobro prošli. Ljudima je trebalo objasniti, nagovoriti ih, ukazati kako će biti učinkovito i estetski lijepo na koncu. Neboder nam sada izgleda kao novi!” – navodi gospođa Slavica Vuković, predstavnica suvlasnika višestambene zgrade u Zagrebu.

 

Na pitanje koliko su novaca potrošili na plin sljedeće zime odgovor je bio – “Imamo vertikale u neboderu, od njih je dovoljno topline tako da se uopće radijatori ne trebaju paliti. Kod nas je sigurno 20 celzijevih stupnjeva, i više, a u cijelom stanu nismo grijali ove godine, samo u kupaoni radi djece da se kupaju.”

 

“Građanima će biti omogućeno dobiti 60% bespovratnih sredstava za same mjere energetske obnove. Vratit će im se i novac za izradu glavnog projekta koji su uložili da bi se prijavili na Javni poziv i to čak u iznosu od 85%. Ono što se pokazalo u našim dosadađnjim pozivima je da se pričuva za osiguranje vlastitog udjela u energetskoj obnovi nešto malo povisi, međutim uštede na režijama to pokriju tako da su građani još uvijek u plusu. A nakon što se kredit otplati, onda su građani daleko u plusu što se tiče ušteda na režijama.” – navodi gospođa Ines Androić Brajčić iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

Ispovijesti građana

 

“Prozori su bili drveni, loše konstrukcije i propuštali su zapravo i vjetar, a i vlagu i kišu i tako. Mi smo sad ušli iz kategorije E u kategoriju B i automatski je vrijednost stana na tržištu bolja. Projekt energetske obnove nam je pomogao da sada imamo praktički novu zgradu.” – navodi gospodin Branko Lončarec, predstavnik suvlasnika višestambene zgrade na adresi Vincenta iz Kastva 4.

“Neke sobe od stanara su bile potpuno crne. Puno vlage i gljivica i svega…Razlika je 100% jer se sada manje struje troši, manje je buke i sve je potpuno drugačije! Nema vlage, stanovi su suhi.”

“Prokišnjavao je krov, zidovi su vlažili, zimi se nije moglo ugrijati, ljeti se nije moglo ohladiti. Cijela je zgrada bila u rasutom stanju tako da smo odlučili da je jedino energetska obnova rješenje.”– navodi gospođa Jele Baraba, predstavnica suvlasnika višestambene zgrade u Dubrovniku.

 

 

Fasada prije i poslije
Fasada prije i poslije

 

Sumnje građana?

 

“Prije energetske obnove, suvlasnici zgrada bili su jako sumnjičavi, nisu vjerovali da će postići uštedu, nisu vjerovali da postoji energetska obnova putem EU fondova, da će stvarno uštede koje su u glavnom projektu, da će to osjetiti…

Da će njihova vrijednost samog stana biti veća te nakon energetske obnove kada ti isti suvlasnici koji su imali toliko sumnji, kada dođu kod nas i zahvale nam što smo to napravili.” -navodi gospođa Sanja Vušković, upravitelj zgrada Tehnoplast Split.

 

“Obično obnova, što je to? Farbanje, to je samo estetski, tek toliko da je lijepo vidjeti, ali to je i kratkoročno jer nema neki dugi vijek.” – ovo je popularno mišljenje građana Republike Hrvatske. No predstavnica suvlasnika višestambene zgrade u Labinu, gospođa Đurđica Martinčić, ističe da su “energetskom obnovom, po njezinim riječima, dobili bundu na zgradi pa im je svima toplije, a i uštede na režijama su značajne.”

Više o iskustvima građana nakon provedene energetske obnove pogledajte u videozapisu.

 

 

Koji je iznos sufinanciranja energetske obnove?

Iznos sufinanciranja energetske obnove za izvođenje radova i materijal (izvođači) je od 60% – 80% bespovratnih sredstava.
Za ostale sudionike energetske obnove poput projektanta, energetskog certifikatora, konzultanta, stručnog nadzora i dr., ostvaruje se sufinanciranje od 85% bespovratno!
Dakle, konzalting usluge sufinanciraju se s 85% bespovratnih sredstava. Potrebno je pripremiti 22 dokumenta za prijavu na Javni poziv. Bespovratna sredstva Vam omogućuju da uz pomoć stručnjaka pripremite svu potrebnu dokumentaciju.

 

Rješavamo Vas muke u pripremi, organizaciji i provođenju energetske obnove. Nudimo kompletna rješenja po principu “ključ u ruke”!

 

 

 

Koji su uvjeti za prijavu na energetsku obnovu?

 

Odluku o sklapanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambenu zgradu donose (su)vlasnici zgrade. Odluka se donosi temeljem natpolovične većine glasova prema veličini (su)vlasničkih dijelova. Dakle, nije jednakovrijedan glas suvlasnika koji ima stan od 30 m2 ili od 100 m2.

Izrada glavnog projekta od strane projektanata kojim se mora dokazati da će poduzete mjere energetske obnove rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% i najmanje 30% primarne energije (Eprim) u odnosu na stanje prije obnove. Bitno je za napomenuti da je glavni projekt uvjet za uspješnu prijavu na Javni poziv i donosi 75% bodova na Javnom pozivu! Njegova izrada traje 6 mjeseci pa je potrebno krenuti prije samog Javnog poziva.

Prijavitelj je dužan u prijavi na Javni poziv energetske obnove priložiti važeći energetski certifikat i izvješće o provedenom pregledu ne starije od 2015. 

 

Prijavitelj je dužan priložiti:
  • važeći energetski certifikat ne stariji od 2015. godine;
  • glavni projekt energetske obnove višestambene zgrade ne stariji od 8. rujna 2021. godine (njegova izrada traje 6 mjeseci);
  • suglasnost natpolovične većine suvlasnika po veličini suvlasničkih dijelova;
  • drugu dokumentaciju propisanu Javnim pozivom.

 

Koliko me košta energetska obnova?

BONUS!

Za Vas smo kalkulator troškova energetske obnove. Unosom površine zgrade, tržišne vrijednosti stana i željenom vrstom obnove, jednim klikom možete dobiti rješenje.

Besplatno preuzmite kalkulator klikom na sliku.

 

 

 

 

Naše usluge uključuju vođenje cjelokupnog procesa energetske obnove po principu “ključ u ruke”:
angažiranje ovlaštenog projektanta,
konzultanta,
stručnog nadzora
i izvođača radova,
uz prikupljanje i provjeru cjelokupne dokumentacije te financijska i operativna kontrola cjelokupnog projekta.

 

Kontaktirajte nas već danas i pretvorite svoj dom u savršeno mjesto za život!